Publiciteit

Bestuurslid Meindert van der Woude krijgt een koninklijke onderscheiding.

Ons medebestuurslid, de heer Meindert van der Woude, is onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding heeft hij te danken aan o.a. het vele werk dat hij verricht als vrijwilliger voor 'Het Stenen Archief'.

Zijn werk omvat het vertalen van vaak zeer moeilijk leesbare Hebreeuwse teksten op grafstenen op meer dan 240 Joodse begraafplaatsen in Nederland.Meindert zet zich al twaalf jaar in en in die tijd heeft hij ruim 15.000 grafstenen vertaald. Deze gegevens worden op de website van Het Stenen Archief geplaatst, zodat familieleden wereldwijd kunnen zoeken naar hun dierbaren en ook kunnen vinden waar zij begraven zijn.

Ook heeft hij voor de boeken De Van Liers uit Leer, De Warendorfs, Genealogie Sanders, Joodse familie Konijn en Joodse familie Kalker, de teksten op de vele grafstenen die in de boeken staan, de vertalingen verzorgd.

Dagblad Tubantia:

Monumentale treurbeuken 'opgelapt' op joodse begraafplaats in Almelo: 'Wat bleek, er zat al een breuk in'

ALMELO - De littekens op de monumentale treurbeuken zijn nog zichtbaar. De stammen zijn ingezwachteld. Maar de twee blikvangers van de joodse begraafplaats zijn, na de takbreuk in 2021, succesvol behandeld. De komende maanden kijken ze vanuit de hoogte toe hoe ook de monumentale muur in ere wordt hersteld.

Henk van Schuppen 02-02-23, 11:18 Laatste update: 02-02-23, 15:45


Klik op de kop voor het gehele artikel met foto

OPEN DAG ZONDAG 1 MEI JOODSE BEGRAAFPLAATS ALMELO

EERSTE OPENSTELLING JOODSE BEGRAAFPLAATS NA SEPTEMBER 2019

De Joodse begraafplaats Beth Chaïm aan de Boddenstraat in Almelo is op zondag 1 mei a.s., voor het eerst na covid en de stormschade geopend voor publiek. Omdat de voormuur herbouwd gaat worden, staan er nu tijdelijk hekken die de begraafplaats afschermen. Deze zullen zondagmiddag geopend worden en kan er gebruik worden gemaakt van deze mogelijkheid op zondagmiddag 1 mei a.s. tussen 14 en 16 uur.

Om 14.15 uur en 15.15 uur zal uitleg gegeven worden over Joodse gebruiken en rituelen rondom het overlijden.

Gastles op basisschool De Compaan

Tijdens de kranslegging in 2021 bij het Joods monument aan De Hoven in Almelo, door de Burgemeester van Almelo en het Bestuur van de Stichting tot Instandhouding van de Joodse begraafplaats, zagen we de basisschool De Compaan ook een krans had gelegd. Er stonden kaarsen en er lagen witte rozen. Het bestuur was verrast en heeft hun waardering uitgesproken d.m.v. een bedankkaart aan de leerlingen van basisschool De Compaan.


Op uitnodiging van de leerkracht is een bestuurslid op gesprek geweest en zo is het idee om een gastles aan groep 8 te geven, ontstaan. De bestuursleden Meindert van der Woude en Evelien Verboom hebben deze gastles voorbereid en gegeven op 12 april 2022.

De leerlingen luisterden geboeid en stelden mooie vragen.

Bijvoorbeeld:


  • Waarom ligt de Joodse begraafplaats zo verstopt achter een muur waar je niet overheen kunt kijken?
  • Heeft Meindert de oorlog meegemaakt?
  • Welke nare ervaringen heeft Meindert aan de oorlog?
  • Zouden we een Duitser doodschieten als ze een familielid van ons onder schot zou houden?
  • Willen we nog wel naar Duitsland?
  • Waarom is Anne Frank beroemd en anderen die ook vermoord zijn. niet?
  • Wordt iemand pas beroemd als hij/zij dood is?

We spraken o.a. over de Jodenvervolging, de begraafplaats, razzia's, Stolpersteine, over de betekenis van een keppeltje, hoe een Joodse kerk heet en wat een monument is.

Op 21 april zullen de leerlingen van groep 8 weer een krans leggen bij het Joods Monument.

Op verzoek van de leerkracht en de leerlingen zal een aantal bestuursleden van de Stichting tot Instandhouding van de Joodse begraafplaats, de leerlingen een rondleiding geven en aanwezig zijn bij de kranslegging door de leerlingen.

Wij willen de leerlingen en de leerkracht heel hartelijk danken voor de boeiende middag en de samenwerking.

Op verzoek van de leerkracht, zullen wij volgend jaar weer een gastles geven.

Kranslegging 4 mei 2021

namens de gemeente Almelo door burgemeester Arjen Gerritsen en bij het Joods Monument door de leden van de Stichting Instandhouding. Er is tevens een krans gelegd door leerlingen van KBS De Compaan. Zij hebben het Joods Monument geadopteerd.

De begraafplaats heeft een ritueel handwasbekken. Deze faciliteit is in 2020 gerealiseerd dankzij de donaties die de stichting hiervoor ontving.
De begraafplaats heeft een ritueel handwasbekken. Deze faciliteit is in 2020 gerealiseerd dankzij de donaties die de stichting hiervoor ontving.
4 mei 2019 Nieuwsuur reportage 'Joods leven buiten de hoofdstad verwatert' gemaakt door Menno de Galan.
Een publicatie van Hans Holtmann
Een publicatie van Hans Holtmann